Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Valburg Lagotto Heaven Kennel
Sosem volt még kutyám. Érdemes Lagotto-val kezdeni?

Igen, tökéletes választás akár első kutyának is. Érdemes körülnézni, hogy merre van kutyaiskola, hogy közösen sajátítsátok el a kutyás alapokat.

Tényleg hipoallergén és nem hullik a szőre?

Rendszeres ápolás és kozmetika mellett valóban nem hullik a szőre. Az ilyen típusú kutyákra használják a divatos hipoallergén kifejezést. Jó ha tudod, hogy ténylegesen hipoallergén kutya nem létezik. A Lagotto Romagnolo azok közé a fajták közé tartozik, akik kevesebb esetben váltanak ki allergiás reakciót a gazdáik körében a szőrükkel.

Gyerekbarát?

A Lagotto tökéletes családi kutya, így gyerek mellé is kifejezetten ajánlott. Ha 0-6 éves gyermek van a családban, érdemes kikérni a tenyésztő tanácsát, hogy az alom legnyugodtabb kölyke legyen családod új tagja. Egy jó tenyésztő ismeri a kiskutyáit, így szívesen fog segíteni neked abban, hogy a tökéletes kölyköt vidd haza.

Valóban őrzi a házat is?

Nem 🙂 Viszont biztos lehetsz benne, hogy tudni fogsz róla ha valami történik, mert azt ugatással jelzi. De ne várd el tőle, hogy őrző-védő feladatot teljesítsen.

Milyen gyakran kell kozmetikushoz vinni?

Attól függ, hogy milyen fazont szeretnél. Ha nagyobb, kiállítási szőrben szeretnéd tartani leendő kutyádat, akkor 4-6 hetente ajánlott felkeresni a kozmetikust egy fürdésre és igazításra. Ha a rövidebb fazont választod 3-6 havonta elég géppel megnyírni. Természetesen igény szerint bármikor lehet fürdetni. Ehhez olyan sampon szükséges, ami durva szőrre való és nem lágyítja el a göndör tincseket. Fülszőrét szedni kell, különben begyulladhat a füle.

Tartható kizárólag udvaron egy Lagotto?

Ha biztosítasz számára télen megfelelő fűtött helyet, akkor lényegében igen, lehet csak kinti kutya. De ez esetben még jobban kell arra figyelned, hogy napi rendszerességgel meglegyen a vele való foglalkozás még a zord időjárási viszonyok között is. Ha esik, ha fúj, ha vihar van, ő várja a gazdáját! A legideálisabb, ha a házba is bemehet.

Mennyire rombol, rág, ás a kertben?

Egyedfüggő, de nagyrészt a gazdin áll. Ha megfelelően le van fárasztva mind fizikailag, mind szellemileg, akkor nagy gondot nem okoz. Persze kutyából van, szóval ne akarj mellette katalógusba illő kertet. Ha mégis a kutyával egy időben szeretnél egybefüggő, zöld gyepet, akkor keríts el egy részt, ami csak az övé, vagy csak felügyelettel engedd ki.

Lakásban hogy viselkedik? Nincsen udvarunk…

Már termeténél fogva is alkalmas arra, hogy lakásban éljen, ráadásul a szőre sem hullik a kellő ápolás mellett. Mindig tartsd észben, hogy alapjáraton ő egy munkakutya, így gondoskodni kell napi szinten a fizikai és mentális fárasztásról, mert ha nincs lefárasztva előbújik a romboló énje, akivel annyira nem leszel jó viszonyban. Kellő foglalkozás mellett, a lakásban is jól fog viselkedni.

Hogyan történik a kiskutya kiválasztása?

Abban hiszünk, hogy egy kiskutya kiválasztásánál, aki családtagod lesz az elkövetkező 10-15 évben a szín és a nem másodlagos tényezők. Annál fontosabb, hogy a jövevény karaktere a lehető legjobban illeszkedjen a család mindennapjaihoz. Éppen ezért szoktunk 6 hetes korban minden családnak kiskutyát ajánlani, természetesen a lehető legjobban figyelembe véve a szín, illetve a nem iránti preferenciákat.