Fajtaleírás

Fajtaleírás

Lagotto Romagnolo fajtaleírás

Lagotto Romagnolo, avagy az olasz vízikutya

A Lagotto Romagnolo az olaszok elbűvölő megjelenésű szarvasgombász kutyája. A világon az egyetlen olyan fajta, akinek az orra arra hivatott, hogy megtalálja a kulináris élvezetet nyújtó igencsak drága gombafajtát. Az olasz vízikutya könnyen felismerhető göndör bundájáról, pazar szakálláról és lenyűgöző jelleméről. Közepes termetű kutya, a kanok 43-48-cm magasak, míg a szukák 41-46 cm-re nőnek meg. Ne tévesszen meg senkit az édes plüss maci kinézete, a Lagotto egy igazi munkakutya, akiben mindig buzog a tettvágy.

Történelme

Az 1800-as évekig az Emili-Romagna nevű térség lápos vidékein vízi vadász kutyaként használták. Kiváló szaglásának köszönhetően elsősorban a vízbe esett, vagy nádasban megbújt állatok felkutatásában jeleskedett. A lápok lecsapolása következtében eme munkájára többé már nem volt szükség, így a fajtának csökkent az érdeklődése a vadászat iránt, de továbbra is megmaradt remek szaglása és keresőkedve. Ezen tulajdonságait kihasználva képezték őket a szarvasgomba felkutatására.

Napjainkban

Szerencsére a Lagotto napjainkban is hódolhat annak a tevékenységnek amire született, sokan képzik ma is őket szarvasgombász kutyáknak. Ugyanakkor, mint oly sok más fajta, az ember igényeihez igazodva számtalan más területen is nagyszerűen helytáll.

A Lagotto, mint családi kutya

Mely egyedi tulajdonságai teszik a Lagotto-t tökéletes családi kutyává?
Az olasz vízikutya egy közepes termetű, se nem túl nagy, se nem túl kicsi kutya, így már termeténél fogva is ideális családi kutya. Energikus, kedves és játékos fajta. Mindig készen áll a gyerekekkel közösen egy kis csínytevésre, sőt bármikor kapható egy erdei kirándulásra, hegyi túrára vagy egy sétára a kedvenc parkodban. Általában imádja a vizet, így élvezettel tölti az idejét vízközelben is.

lagotto romagnololagotto romagnololagotto romagnololagotto romagnolo

A lagotto hihetetlenül könnyen és gyorsan tanul. Nagyon kötődik a családjához, így elsősorban kinti-benti kutyának való. Szüksége van arra, hogy részt vegyen a családja mindennapi életében, így lesz boldog és kiegyensúlyozott. A szőre miatt sem kell aggódni, a megfelelő ápolás mellett egyáltalán nem hullik, így nyugodtan bent lehet a lakásban akkor is, ha valaki esetleg érzékeny a kutyaszőrre. Több helyen a hipoallergén kutyák között említik, de jó ha tudod, hogy ténylegesen hipoallergén kutya nem létezik. A Lagotto Romagnolo azok közé a fajták közé tartozik, akik kevesebb esetben váltanak ki allergiás reakciót a gazdáik körében a szőrükkel.

A Lagotto, mint sport és szarvasgombász kutya

Fizikai adottságai tökéletes alapot adnak ahhoz, hogy sikeres legyen a kutyás sportokban is. Rendkívül könnyen és gyorsan tanul, könnyen motiválható. Több kutyás sportra is alkalmas:

Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki a Lagotto fő profilja a szarvasgomba keresés sem. Érdemes részt venni egy szarvasgomba kereső tanfolyamon is a kutyánkkal, hogy közösen élvezhessük ezt a remek sportot.