Útmutató leendő lagotto
gazdiknak

Tartalomjegyzék:

Kölyök textil nyakörv és póráz

A boltok kínálata a színek, formák és anyagok tekintetében végtelen. Kezdésnek egy textil nyakörvet és pórázt javaslok. A nyakörv méretét tekintve 22-35cm kezdetnek tökéletes. Ki fogja nőni, nem érdemes külön rendelni a különböző design nyakörvek közül. A későbbiekben a nyakörv méretük 30- 45 cm-es, ami boltban elérhető vagy nyakméret alapján egyedit tudtok csináltatni például itt.

Nagyobb méretben javaslom egy Biothane vagy TPR hevederből készült nyakörvet, ez kb. az örökkévalóságig plusz egy napig kitart. Vadászok használták, vízálló, egy nedves ronggyal tisztítható, nagyon praktikus a mindennapokban és az erdőben sem akad, ragad bele semmi. Egy sima textil póráz jó a kezdetekben, aztán mindenki eldönti, hogy milyet szeretne használni.

Etető- és itatótál

Etetőtálnak egy mélyebb tálat javaslok, itatónak pedig egy talpasat, hogy ne tudja felborítani. A képet a forma miatt raktam, érdemes rozsdamentes acélt választani, de a márka rátok van bízva.

Fekhely

Ez az a rész, ahol mindenki válasszon igényeinek megfelelőt, de senki se lepődjön meg, ha az első fekhely egy idő után darabokban végzi. Mi sokat használjuk a sima vetbedet, könnyű mosni, gyorsan szárad, a lakás több pontján van letéve.

Szobakennel

Mindenképp javaslom, hogy vegyetek és szoktassátok hozzá a kiskutyát. Méretét tekintve a Sz 60 x Mé 89 x Ma 66 cm jó nekik. Egy kölyök felügyelet nélkül hagyva a lakásban ön és közveszélyes. Egyrészt bármit tönkre tehet, de ez a kisebbik baj, a tárgyak pótolhatóak. Viszont, ha lenyel valamit, abból komoly gond lehet, nem játék. Jutalomfalattal be kell csalogatni, bezárni az ajtót és csak akkor jöhet ki, ha csendben van. Ellenkező esetben ő nyert és sose fogjátok tudni betenni. Utazáskor is hasznos, mert megtanulja, hogy ott nyugi van és ha például felállítjátok a szállodában akkor ott biztonságban fogja érezni magát.

Utazás az autóban

A legbiztonságosabb, ha egy kifejezetten autós kutyaszállítót tudtok venni. A második legjobb megoldás a műanyag box, a méret: 5 méret: Sz 58 x Mé 79 x Ma 60 cm. A textil boxokat nem javaslom, könnyen szétkapják.

Játékok

Elsősorban a KONG játékokat javaslom, nagyon jó minőségűek. A puppy kong termékek pedig tökéletesek az első időkben. Elsősorban a tömör műanyagot javaslom arra, hogy nála hagyjátok rágcsálni, a cuki Kong plüssök inkább felügyelettel. Sima, gyerekeknek készült plüss játékot felügyelet nélkül semmiképp ne adjatok, a vatta, egy leeső orr vagy szem nagy gondot okozhat.

Rágcsálásra szarvasagancs és/vagy kávéfabot is adható.

Etetés

Nálunk mindenki az életkornak megfelelő Royal Canin száraztápot kap. Bevált az évek során, minden szükséges vitamin, ásványi anyag benne van, ami az ideális növekedéshez szükséges tökéletes arányokban. Mi a Royal Canin Medium Puppy tápot etetjük, melyből 1 kis csomagos kiszerelésű (4kg) tápot adunk a kiskutya mellé a kezdőcsomagban. Nálam a felnőttek is napi 2x esznek étkezésenként kb. 120-150 grammot kutyától függően. A kiskutya még napi 3X kap kb. 3 hós koráig, a pontos adagot elvitelkor megbeszéljük. Friss ivóvíz mindig legyen előtte!

Vitaminok

Plusz multivitamin adására nincs szükség a Royal Canin táp mellé. Kalcium adása kifejezetten tilos, kivéve állatorvosi utasítás esetén. A csontrendszer fejlődése érdekében javaslom zöldkagylókivonatot tartalmazó táplálékkiegészítő adását 1 éves korig. Mi a DOGOjunior terméket használjuk.

Külső-belső paraziták elleni kezelés

Kullancs és szúnyog ellen mindenképp szükséges védekezni. Mi mindenkinek a Nexgard Spectra nevű tablettát adjuk, havonta 1 tabletta testsúlynak megfelelően. Állatorvosnál beszerezhető, 3 hónapos kortól adható. 6 hónapos korig nem kell a szedése előtt szívféreg tesztet végeztetni, viszont, ha valamiért abba marad a szedése vagy később kapja a kutya akkor a szedése előtt kötelező a szívféreg tesztet elvégeztetni!

Vannak más lehetőségek és készítmények is (csepp, nyakörv, ultrahangos riasztó, szenteltvíz). Mi a tablettás védekezésben hiszünk, a többi számunkra olyan, mintha imádkoznánk, hogy ne legyen baja a kutyának. Önmagában sosem lesz hatásos. Esetleg kiegészítő védekezésképp spray-t lehet használni.

Ápolás

A Lagotto szőre törődést igényel. 4-6 hetente érdemes kozmetikushoz menni, hogy szép göndör fürtjei legyenek. Az igazi Lagotto élményt az adja, ha szép 2-3 cm-es szőrben tartjuk a kutyánkat. Érdemes hetente otthon is átfésülni, hiszen a szőre nem hullik ki a bundájából, de ha nem ápoljuk becsomósodik. A másik megoldás, ha géppel rövidre nyírjuk a testét. Ez esetben érdemes a fejen lévő szőrt ollóval igazítani, a fejen nagyon lassan nő a szőr, ha teljesen levágjuk. Sok kozmetikus nem ismeri a lagotto nyírását és akár egy uszkárt is visszakaphatunk a nyírás után. Ezért mindenképp érdemes előtte megkérdezni, hogy tudja-e hogyan kell lagottot nyírni. Ha nem akkor van egy angol nyelvű könyv képekkel illusztrálva, amit érdemes beszerezni és abból megtanulhatja akár a kozmetikus is. Aki szeretné és meg tudja oldani, az hozzánk is visszahozhatja kozmetikába a kutyust. Illetve évente egyszer a nyári időszakban érdemes egy bundafrissítést is csinálni, ami annyit tesz, hogy 6 mm-es gépfejjel rövidre nyíratjuk a szőrt. Nyárra nagyon praktikus, gyorsan szárad és így nem akad bele semmi.

Ezeket a fésűket ajánlom:

Testhez: bontókefe

Fejhez, szakállhoz: fésű

Fülszőr szedését végezheti a kozmetikus, ez esetben otthon nem szükséges vele foglalkozni, csupán annyiban, hogy szoktassuk ahhoz, hogy matatunk a fülében. Ha otthon szedné valaki a fülszőrt ahhoz szükséges púder, csipesz és fültisztító gél vagy folyadék. Ezekből a termékekből bátran lehet választani: kutyakozmetikai.hu/fulapolas

Sampon tekintetében az otthoni fürdetéshez is érdemes minőségi termékeket használni. Érdemes kemény/drótszőrre való terméket választani, mi a Bloop-ot használjuk. A nem megfelelő sampon fellágyítja a szőrt és kevésbé lesznek szép fürjei a kutyának. Lehetőség szerint száradjon magától a kutya, ha erre nincs lehetőség akkor hajszárítóval lehet szárítani. Kozmetikában jó lenne, ha nem csapatóval szárítanák a kutya szőrét mert azzal szétfújják a göndör tincseket.

Minden egyéb

A fő szabály a kutya szeretete és a következetesség. Egy kiskutya nevelése olyan, mint a gyereknevelés, ha vannak szabályok és keretek, akkor megtanulja hogyan kell viselkedni. Következetesség nélkül összezavarjuk a kutyát, nem fogja érteni, hogy egyszer felmehet a kanapéra, máskor meg nem. Az együttélés alapvető szabályait javaslom előre átgondolni, hogy ki mit szeretne megengedni a kutyának és ahhoz jó az első pillanattól fogva ragaszkodni. De tényleg csak a keretét gondoljátok ki előre, hiszen az ember tervez, a kutya végez. Biztos lesz olyan dolog, amit máshogy fogtok gondolni mikor megérkezik a kiskutya. Egy kis rugalmasság sosem árt.

Az első időkben lehetőség szerint kézből etessétek, sokkal könnyebben átáll úgy a kiskutya az új helyre. Először csak etetni és dicsérni, utána a lakásban mozogni és amikor követ kajával jutalmazni.

Nyakörvhöz szoktatni szintén így érdemes. Kaja előtt ráadod és összeköti az élményt a hasa megtöltésével. Majd, ha ez megvan jöhet a póráz. Ha a lakásban, udvaron működik a pórázos séta el lehet kezdeni a rövid valódi sétákat. Az etetést érdemes séta közben elvégezni kézből. ha ügyesen megy jutalomként megkapja a kaját.

Zárásként pedig, ha bármi kérdésetek van keressetek nyugodtan Messengeren, telefonon, e-mailben ahogy tetszik. Ha bármi van a kutyával elsőként szeretnék róla tudni és nem a különböző Facebook csoportokból értesülni róla. Természetesen a fent felsoroltak csupán tájékoztató jellegűek és javaslatok. Lehet mást is használni, vagy máshonnan beszerezni, nekünk ezek váltak be.

Köszönöm és boldog kutyás éveket kívánok!